Tema: Grovfôrproduksjon

Grovfôr og storfekjøttproduksjon som hånd i hanske

Motivasjon for ny grovfôrstrategi ligger i redusert kraftfôrforbruk per kg kjøtt.

Tekst og foto:
Solveig Goplen

Nymoen Nordre i Øyer kommune i Innlandet

  • Lina Ruud og Ingvald Nymoen

  • Ole Gunnar (2)

  • Areal: ca. 400 dekar (derav 118 dekar eget)

  • Aktiv avlsbesetning

  • 46 mordyr av Charolais (halvparten stambokført – bruker kun semin)

  • 12–15 kg nitrogen på fjellfôret som høstes 1 gang

  • 30 kg nitrogen på hjemmefôret høstes 3- 4 ganger

  • Framfôring av okser – utslakting ved 15 måneder

  • Redusert kraftfôrforbruket fra 45 000 kg i 2022 til 28 000 i 2023

  • Selger 3–5 okser som paringsokser i året

Aktuell for å være i tetskiktet i Avlingskampen

Nymoen Nordre ligger som en av mange mindre gårder på rekke og rad

Ingvald Nymoen er ivrig fôrdyrker, men er minst like ivrig i fjøset. Tett oppfølging er stikkordet.

Som deltaker i grovfôrkampen 2023 drar mange kjensel på Ingvald Nymoen, ammeku og storfekjøttprodusent. Gården Nymoen nordre er en gård som var husdyrløse i 40 år etter at bestefar til dagens eier brått gikk bort i 1956. Bestemor ble enke med småbarn og et småbruk med mange ulike dyreslag, slik det var vanlig den gangen. Da far til Ingvald tok over drev han gården med korn og poteter samtidig som han etter hvert bygde opp en ammekubesetning i et arbeidskrevende fjøs. Utviklinga i grenda gikk i retning av at mange av de relativt små gårdene la ned drifta, og det åpnet muligheten for å leie jord og bygge fjøs. I 2008/2009 ble dagens ammekufjøs bygd.

Konsentrert vinter/vårkalving

Da Buskap besøkte grovfôrdyrkeren i norgestoppen var kalvinga godt i gang. I løpet av i overkant to måneder ventes nær 50 kalvinger. Rasen er Charolais og Ingvald bruker kun semin. Inne i ammekufjøset baserer han seg rett og slett på egne brunstobservasjoner, mens kvigene som går i et opplegg med utedrift og liggeplass i rundbuehall overvåkes med SenseHub. Ingvald har tatt eierinsemineringskurs i høst og «starter i jobben» om kort tid.

Årshjulet på Nymoen Nordre

Ingvald trives med sesongarbeid og fullt trøkk. Det bedrer oversikten og krever full konsentrasjon.

Nå er kalving og tett oppfølging av mor og barn som gjelder. Målet er en avvent kalv per ku, noe som nærmest er uoppnåelig, men det hjelper med uttalte mål. To områder med utmarksbeite, henholdsvis i Statsalmenning øst for E6 (der ammekyr med kvige kalver beiter) og vest for E6, der gården har seter med inngjerdet seterløkke (der beiter ammekyr med oksekalver). Seterløkka er gull verdt for å få kontroll over oksekalvene som skal sankes i august. Flokken trenes til å oppsøke seterløkka i beitesesongen og dermed går sankinga greit. Tidligere sanking av oksekalver er en viktig suksessfaktor for slakteresultatene.

Godt grovfôr gir muligheter for å redusere kraftfôrnivået

Figur: Nøkkeltallanalyse slakt. Legg merke til slakteresultat i 2023 der oksene har fått maks 3,9 kilo kraftfôr sammen med godt grovfôr fra 2022 som var et godt grovfôrår.

Grovfôret til framfôring av okser og «dressing» til ammeku etter kalving står ikke tilbake for beste melkekukvalitet. En energiverdi over 0,9 FEm/kg ts og 16–17 prosent råprotein. Valget av riktig kraftfôrtype og – nivå blir sentralt. Grovfôret må være velberget og smakelig for å gi godt nok opptak og god tilvekst. Det å finne kraftfôrtype som passer er et viktig stikkord for å lykkes med dette driftsopplegget.

Med grovfôret fra 2022 oppnådde Ingvald målet for tilvekst på oksene i innefôringsperioden ved å gi 3,9 kg kraftfôr/dag. Målet for tilveksten i 2022/2023 var en levendetilvekst på 1800–1900 gram/dag. Siden det høsten 2023 ble innført vektgrenser for slakt fra våren 2024, la Ingvald litt om strategien for fôringen av oksene igjennom vinteren 2023/2024. Han ønsket å bruke en ytterligere større andel grovfôr i rasjonen. Slik Ingvald vurderte det så var ikke like viktig å presse ut den aller høyeste tilveksten.

Justert tilvekstmål til 1 600 gram/dag

Snart midt i kalvingssesongen, mor går sammen med kalven i mor/barn-avdelingen for tett oppfølging – før de flyttes og kalvene får tilgang til barnehagen som for øvrig er et tilbygg som Ingvald har bygd for å gi kalvene bedre oppvekstvilkår.

Målet for sesongen 2023/2024 var å oppnå en daglig tilvekst på cirka 1 600 gram. Ingvald ønsket å teste ut om dette kunne være mulig med 2 kg kraftfôr per okse per dag. Fôrprøvene på grovfôret fra 2023 viste det var mye bra fôr, men en god del av det var rått. Høsten 2023 ble kald, fôret frøs sammen og opptaket av grovfôr ble nok derfor ikke så stort som forventet. Oksene oppnådde ikke den ønskede tilveksten høsten 2023. Dermed ble det nødvendig å justere strategien inn mot jul, med blant annet en økning av kraftfôrmengden til 3 kg kraftfôr per okse per dag. Det har ført til at tilveksten på oksene nå er tilbake til omtrent det som var satt som mål. Dette er et godt eksempel på at selv om det teoretisk skulle være mulig ut fra fôrprøvene så viste den faktiske vektutviklingen at det var andre forhold som ble utfordrende.

Fjellfôr til tørre ammekyr og drektige kviger

Begrepet fjellfôr er det ikke alle som kjenner. Det betyr dyrkingsarealer i fjellet der det blir høstet kun en slått. Her er målet å oppnå ei så høg tørrstoffavling som mulig. Det berømte regnearket som Ingvald bruker til å styre grovfôrdyrkinga med viser hvor viktig det er å få skikkelig fortørk slik at det går an å få 350 kg tørrstoff i bunten. Det reduserer grovfôrprisen med 30 prosent i forhold til en rundball som inneholder 200 kg tørrstoff. Forklaringa ligger i transport av baller og økte nett og plastkostnader.

Nymoenarket avslører pris per fem

Ingvald Nymoen forteller at det er verre å oppnå den stabile gode fôringa med kaldt rått fôr (ca. 25 prosent tørrstoff) enn tørt fôr rundt 40 prosent. Da holder oksene seg veldig reine.

Ingvald har til sammen 25 skifter, fra 200 meter over havet nede i bygda og til 900 oppe på dyrkingsfeltene i fjellet. Hvert skifte får sin egen score med pris per FEm levert ved fjøsdøra. Her er etableringskostnadene fordelt på antall engår, og bonden sjøl har brukt en timepris 300 kroner for eget arbeid lik den prisen som brukes på leiekjøring til andre. Regnearket avslører alle kostnader, og det viser hvor viktig det er å etablere ei produktiv eng med flere arter som er tilpasset vekstforholdene. Jordart, høgde over havet og antall slåtter er avgjørende for valget. I fjellet brukes ei blanding med timotei/engsvingel, mens i bygda er «utstemte» arter som hundegras og bladfaks på full fart inn i dyrkingsplanen. Ingvald velger hundegras og strandsvingel der det skal tas 3–4 slåtter, mens bladfaks brukes på små/dårlig arronderte skifter der det blir tatt 2 slåtter i håp om å få ei holdbar eng.

Struktur fra 1. slått hundegras er ikke å forakte når ammekyrne er avhengig av ei vom som fungerer for å få mikrobefabrikken til å gå for fullt. Ammekyrne får ikke kraftfôr og må melke godt på grovfôret. Ingvald følger nøye med på vektutviklinga på kalvene. Slåttene av hundegras utover sommer/høst blir kun bladverk. Fôrlinja er enkel med utfôring med minilaster, der flere typer for blir blandet på forbrettet med minilasteren.

Nettverk av unge ivrige gardbrukere

Det var fôrdyrkingsgruppa som stemte fram Ingvald til å delta i Grovfôrkampen 2023. Med seg fikk han grovfôrrådgiver Franz Anders Bakken. Det å ha et miljø er helt avgjørende for å strekke seg litt til og ha noen å måle seg opp mot. Nå er gruppa i ferd med å lage sin egen såfrøblanding, på folkemunnet i Øyer kalt «Lillehammerblandinga». Den skal inneholde: 50 prosent strandsvingel, 20 prosent hundegras, 10 prosent timotei, 10 prosent rødkløver, 5 prosent engrapp, og 5 prosent hvitkløver. Det å kunne få mulighet til å være med og skreddersy ei frøblanding betyr noe for selvfølelsen.

Topp tre i avlingskampen

Topp tre i Avlingskampen med hundegraseng som ga 1430 kg ts/dekar og 280 kg protein/dekar på kamparealet, som var de 10 beste dekarene midt på stykket. Gjennomsnittsavlingen på hele skiftet på 28 dekar var ca. 1 200 kg ts/dekar.

Årlig leveranse av slakt:
2021: 13 679 kg
2022: 13 716 kg
2023: 15 794 kg